Suikerriet - materiaal uitgelicht
Bekijk in PDF
Waarom suikerriet een goede keuze is!
Suikerriet disposables en verpakkingen zijn licht in gewicht, erg stevig en geschikt voor zowel warme als koude toepassingen. Deze materiaalsoort heeft niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar draagt tevens bij aan een schonere leefomgeving voor ons en de toekomstige generaties. Ten opzichte van conventionele plastics is het materiaal snel hernieuwbaar, is er een verminderde CO2-uitstoot, worden we minder afhankelijk van fossiele bronnen en lever je een bijdrage aan de vermindering van het plastic afval probleem.
industrieel composteerbaar en/of HOME composteerbaar
snel hernieuwbare grondstof
geschikt voor zowel warme als koude toepassingen
geschikt voor in de magnetron
gemaakt van restafval
De natuurlijke grondstof
Suikerriet is een belangrijk gewas dat met name wordt verbouwd voor het winnen van ruwe suiker. Dit gewas groeit met name in subtroptische en tropische gebieden van de wereld, denk hierbij aan Brazilie, China en India. Het is een sterk gewas, kan wat droogte verdragen en biedt hevig weerstand tegen ziektes.
Oogsten
De hele cyclus van het verbouwen van suikerriet kan tot wel 3 keer per jaar. De plant wordt enkele centimeters boven de grond afgesneden zonder de wortel te beschadigen. De plant groeit vervolgens weer door en gaat nog jaren mee. De suikerriet plant is dus niet alleen snel hernieuwbaar, maar ook duurzaam.
In de fabriek wordt het geoogste suikerriet verwerkt door het sap eruit te persen. Na dit proces blijven plantvezels over als restproduct, dit wordt ook wel ‘bagasse’ genoemd.
Restafval wordt opnieuw gebruikt i.p.v. verbrand
Normaliter zou de agrarische reststroom (bagasse) worden afgebrand maar kan nu worden gebruikt als natuurlijke grondstof voor suikerriet disposables. Hiermee voorkomen we dus luchtvervuiling.
De verpakkingen en disposables
De bagasse wordt in de fabriek verzameld, fijngemalen en vervolgens tot pulp gemaakt. Van iedere verpakking of disposable wordt een mal gemaakt. In deze mal wordt vervolgens de suikerriet pulp gegoten en geperst. Dit proces is volledig machinaal. Suikerriet is doorgaans verkrijgbaar in een witte en natural (licht bruin) variant verkrijgbaar. Om de suikerriet pulp wit te krijgen vindt er een bleekproces plaats.
Verpakkingen en disposables gemaakt van suikerriet zijn licht in gewicht, erg stevig en geschikt voor zowel warme als koude toepassingen. Het materiaal is ook geschikt voor het opwarmen in de magnetron.
Composteerbaar en biologisch afbreekbaar
Verpakkingen en dispsosables gemaakt van palmblad zijn biologisch afbreekbaar en industrieel composteerbaar.
Biologisch afbreekbaar
Dat palmblad disposables biologisch afbreekbaar zijn wil zeggen dat het op natuurlijke wijze afgebroken kan worden door schimmels en bacteriën. Het zegt echter niets over de snelheid waarmee dit gebeurt en onder welke omstandigheden. Uiteindelijk is plastic ook afbreekbaar, maar de afbraak hiervan duurt erg lang. Ook betekent het niet meteen dat een product kan worden omgezet tot compost.
Composteren
Composteren is een methode om organisch afval te verwerken. Bacteriën, schimmels, kleine insecten – ook wel micro-organismen genoemd – voeden zich met het vaste afval en zetten het om in koolstofdioxide, water en humus (biomassa). Die micro-organismen hebben daarbij zuurstof nodig. Daarom spreken we ook wel van een aeroob proces. Daarnaast is een relatief hoge vochtigheidsgraad en een voldoende hoge temperatuur nodig voor een goed composteerproces.
Industriele compostering
Bij industriële compostering controleren en sturen installaties het proces voortdurend bij. Daardoor versnelt het composteren aanzienlijk. In enkele weken (max. 12 weken) is het afval omgezet in compost. Het is ook mogelijk om zelf te investeren in een composteermachine. In zo’n machine duurt het slechts enkele dagen.
HOME compostering
Het is ook mogelijk sommige verpakkingen thuis op de composthoop te composteren. Hierbij ben je wel onder meer afhankelijk van weersomstandigheden. Het afval omzetten in compost verloopt veel trager, zeker bij koud of droog weer.
Certificeringen - EN13432 Industriele en HOME composteerbaarheid
Verpakkingen die volgens de Europese normen EN 13432 zijn gecertificeerd kunnen worden gecomposteerd in industriële composteerinstallaties en kleinere composteermachines (bij temperaturen van 55 tot 60°C).
Verpakkingen die volgens de Europese normen EN 13432 HOME zijn gecertificeerd kunnen op de composthoop thuis worden gecomposteerd, dus bij lagere temperaturen.
PFAS vrij
Per november 2022 is onze toekomstige productie van suikerriet producten PFAS-vrij, dit hebben wij laten testen en toont dan ook aan dat onze producten van suikerriet PFAS-vrij zijn. Dit is net als de composteerbaarheids certificaten opgenomen in onze Declaration of Compliance per product(groep). Deze is bij ieder product op de website vermeldt.