Naturesse® is hét merk voor duurzaam wegwerpservies en verpakkingen ontwikkeld door het Zwitserse Pacovis AG. Pacovis AG behoort tot Europees grootste importeurs van biobased en composteerbaar wegwerpservies en verpakkingen. De disposables en verpakkingen van Naturesse zijn 100% natuurlijk, 100% plasticvrij, 100% biologisch afbreekbaar en bovendien 100% klimaatneutraal. Dit realiseren we door enkel natuurlijke, snel hernieuwbare grondstoffen te gebruiken en alle relevante uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 te compenseren, zodat u uw eten en drinken in 100% klimaat neutrale verpakkingen kunt verpakken. Natureko is exclusief distributeur van Naturesse® producten voor de Nederlandse markt.
Compensatie en reductie van uitstoot broeikasgassen Klimaatneutrale producten zijn de hoogste ambitie wanneer het gaat om de bescherming van het milieu. Hierbij is de CO2 uitstoot van producten een belangrijke graadmeter. Naturesse ondersteund erkende klimaat beschermende projecten om alle uitstoot afkomstig van Naturesse producten te compenseren - van verkrijgen van grondstof tot productie en transport. Naast het feit dat deze CO2 compensatie vanuit onze filosofie erg belangrijk is voor het behoud van het milieu dragen de projecten ook bij aan de UN Sustainable Development Goals. Het is voor u op elk moment inzichtelijk hoeveel CO2 uitstoot wij hebben gecompenseerd via ons ClimatePartner certificaat. U kunt het certificaat zelf downloaden op de ClimatePartner pagina en meer lezen over de ondersteunde projecten.
Klimaatbeschermende projecten
Rijst en water - Madhya Pradesh
Naar schatting gebruikt de rijstteelt zo'n 24 tot 30% van de wereldwijde zoetwatervoorraad. De helft van de wereldbevolking beschouwt rijst als hoofdvoedsel en de vraag zal naar verwachting alleen maar groeien. India heeft meer rijstgebieden dan enig ander land maar kampt tegelijkertijd met een ernstige watercrisis.
Het project in Madhya Pradesh (India) helpt zo'n 70.000 boeren hun teelttechnieken te veranderen. Voorheen stonden de rijstvelden continue onder water maar via een innovatieve duurzame methode zijn de boeren in staat de rijstvelden onder water te zetten met tussenposen. Gedurende het rijstseizoen resulteert dit in een reductie van CO2-uitstoot tot wel 50% ten opzichte van conventionele technieken. Naast het verbeteren van het waterbeheer en irrigatie bevorderen de projecten de ontwikkeling en toepassing van nieuwe landbouwpraktijken zoals het verminderen van het gebruik van kunstmest. Tevens bevorderen ze de landbouwproductiviteit wat resulteert in een hogere levensstandaard van lokale boeren.
Dit project omvat de herbebossing van aangetaste landbouwgrond in vijf zogenaamde taluks van het district Chickballapur in de Indiase deelstaat Karnataka. De productiviteit van het land is erg laag vanwege de schaarse watervoorraden en de slechte bodemgesteldheid voor de landbouw. Door het opnieuw bebossen vergroten we de opname van CO2. Het project ondersteunt in totaal 1.296 boerenfamilies uit 155 dorpen bij het cultiveren en herbebossen van het land. De boeren planten mango, cashew, zilvereik, tamarinde, jamun en andere soorten.
Hoe helpt bebossing de opwarming van de aarde tegen te gaan? Bossen behoren niet alleen tot de belangrijkste CO2-reservoirs op aarde. Ze zijn ook de thuisbasis van een enorme diversiteit aan soorten dieren en zijn het levensonderhoud voor alle mensen. Het wereldwijde bosgebied is de afgelopen decennia echter sterk afgenomen als gevolg van toenemende nederzettingen, intensief landbouwgebruik, illegale houtkap en mijnbouw.